Zero sfaturi și infinite posibilități la 45 de ani

Zero sfaturi și infinite posibilități la 45 de ani

Zero sfaturi și infinite posibilități la 45 de ani

Dacă aș fi ținut cont de literatura de specialitate, ba chiar de propriul meu articol de acum 4 ani (https://ralucakisescu.ro/linkedin-and-buzzsumo-content-report-will-make-you-successful-5-ways), aș fi adăugat o cifră în titlul de mai sus. Nimeni nu vrea să citească ceva unde sunt zero sfaturi - de ce și-ar pierde vremea?

Sunt nenumărați fani ai strategiei oceanului albastru (și teoriei de marketing cu același nume), respectiv ai ideii că nu poți câștiga cu adevărat pe o piață dacă te aliniezi ca un mic peștișor roșu cu ceilalți peștișori roșii (competitori). Soluția este să creezi oceane albastre, adică o cerere nouă neexploatată încă. 

Fanii oceanului albastru se trezesc adesea dimineața lansând o nouă promoție de “3 la preț de unu” sau “10 lucruri pe care le-am învățat până la 45 de ani“. Chiar și mie mi se întâmplă, deși am o titulatură de Creative Business Strategist și cred sincer despre mine că sunt o persoană creativă dincolo de ținute.

Cu toate acestea, la o săptămână de la aniversarea mea de 45 de ani, timp în care mi-am luat răgaz să nu răspund în grabă mesajelor personalizate de la mulți ani, m-am decis să mă transform din sirena în care joc adesea pe timpul verii într-un ocean de pești albaștri.

Prin urmare, am zero sfaturi pentru toți cei care vor să știe ce să facă pentru a primi această etapă din viață mai bine pregătiți. Am în schimb infinite posibilități cum ar fi:

  • Te poți apuca de alergat la 40 de ani, așa cum am făcut-o și eu. Dacă te ridici de pe canapea și încerci să te ții de un program de alergat de 4 ori pe săptămână (39 de lei pe lună, aplicația Runkeeper), în crescendo, timp de 4-6 săptămâni, o să constați numai lucruri bune legate de starea ta psihică. Dacă vei persevera vreo 2-3 ani, o să ai picioare cum n-ai avut la 20 de ani. Să mergi în pantaloni nepermis de scurți la 45 de ani este o temă de dezbatere pentru vecini, dar când lipsește afirmația “mai e și plină de celulită”, dezbaterea nu mai are loc.

 

  • Poți continua să îți faci prieteni, ideal mai tineri ca tine - cu 10, 15, 18 ani - pentru că ei îți vor reîmprospăta judecata, alegerile, dispoziția. Nu te crampona de clișeele cu “generațiile astea mai tinere nu știu ce vor de la viață”, “cine o să ne plătească nouă pensia”, etc, adu oameni tineri în jurul tău. Tatăl meu este profesor universitar și faptul că a fost înconjurat în ultimii 30 de ani de tineri i-a dat prospețime și în ținută, și în judecată, și în încredere. 

 

  • Să îți conectezi prietenii vechi cu cei noi, cei de vârsta ta cu cei mai mari sau mai mici ca tine, cei dintr-un mediu cu cei din alt mediu, energia efortului de a găsi elemente comune și contexte de întâlnire între oameni este cea mai bună sursă de energie după cea de după alergat. 

 

  • Să îndrăznești să fii vulnerabil și intim fără să cauți perle interioare. Vulnerabilitatea și intimitatea sunt benefice unei stări creative, de cunoaștere, de bucurie. Sigur te-ai plicitisit să discuți despre ce fac și mai ales ce nu fac șeful, soțul/soția, copiii, Cîțu, Arafat, etc. Deschide-te, așa cum o făceai când erai adolescent, descoperă valoarea unor relații autentice, profunde, vulnerabile, care aduc mai multă satisfacție decât banalele conversații logistico-administrative. Nu exagera însă, căutând perle interioare și alte fantasme, că mintea trebuie să rămână întreagă până la adânci bătrâneți.

 

  • Să nu cedezi presiunii de a arăta mai tânăr(ă) cu 5,10,15 ani. Hipermetropia va veni oricum - asta înseamnă că nu vei putea citi fără ochelari meniurile de la restaurant. Pierderea memoriei va veni oricum - nu o să mai îți amintești lucruri pe care le-ai făcut sau le-ai spus, chiar dacă s-au întâmplat recent. Judecata învechită (prin comparație cu generațiile mai tinere) va veni oricum.  Acceptarea că fiecare vârstă chiar poate avea farmecul său și acesta ține de infinitele posibilități (o parte din ele spuse mai sus ș mai jos) este o presiune mai mică pentru tine, mine, toți. Dacă și media ar începe să arate mai mult repere de frumusețe și nuditate din lumea adultă, poate și presiunea aceasta ar mai scădea și industriile de carte și aplicații online de dating ar vinde mai bine decât industria operațiilor estetice.

 

  • Să fii curios(oasă), curiozitatea este apanajul oamenilor tineri. Informează-te din domenii cât mai diverse, conectează informații, citește (deopotrivă despre știință și despre artă, în română și în alte limbi), caută filme non-comerciale, depune un efort acolo unde nu simți că ești atras în mod natural. Satisfacția, dar și posibilitatea unor idei inovatoare nu vor veni din același cerc de preocupări și oameni în care te învărți.

 

  • Să improvizezi. Începe cu petrecerea de ziua ta, cum am făcut eu anul acesta, contrar obiceiului de a avea o temă atent selectată, de a anunța oamenii din timp, de a planifica. Nu doar că a ieșit foarte bine, dar peste 70% au răspuns invitației (chiar și expații cu timp puțin la dispoziție:), ba chiar am avut surpriza să primesc tort personalizat făcut de una din prietenele mele.

 

  • Să ai grijă de sănătatea mintală, pentru că oriunde ai da un search vei găsi nenumărate studii și pronosticuri despre creșterea alarmantă a problemelor de sănătate mintală dat fiind stresul și mai ales cel asociat pandemiei. Mulți ani am crezut că doar eu sunt în măsură să rezolv orice ține de mintea și inima mea. Alergatul m-a ajutat și continuă să fie o terapie extraordinară, dar sfatul unui psiholog oferit în mod constant este ceea ce m-a făcut să văd și să înțeleg cu adevărat - pe mine, adolescentul meu, cei din jur. Știu că sunt multe terapii alternative, dar știința ne-a dat curent, apă potabilă, telefoane smart. Apelează la ea și în acest caz.

 

  • Ești echivalentul feminin al lui Bejamin Button”. Aceasta rămâne urarea mea preferată de la 45 de ani, printre multe urări cu adevărat creative (mulțumesc, Unicornule, care m-ai inspirat să scriu Povestea Unicornului care a alergat de la birou la Rio - https://www.curteaveche.ro/p/povestea-unicornului-care-a-alergat-de-la-birou-la-rio. Lumea a părut inspirată și provocată să mă urez și mai altfel anul acesta.)

 

 

Articole Recente