Mulțumesc virgulă 2022!

Mulțumesc virgulă 2022!

Mulțumesc virgulă 2022!

M-am tot gândit dacă să scriu despre 2022 și aproape m-a prins 2023 fără o decizie.

A fost de departe unul din cei mai buni ani ai mei și, pentru că a fost un an magic, aș fi vrut să-i păstrez amintirile doar pentru mine, ca și cum, dacă le-aș fi dat mai departe, și-ar fi pierdut din magie.

În plus, rețelele sociale dau pe dinafară de învățăminte, provocări, sfaturi nesolicitate, femei perfect machiate și aranjate, autenticitate, content, bla, bla, bla. 

Dar mi-am amintit de LIFO - Last In, First Out - una din metodele de contabilitate a valorii stocurilor din bilanț și m-am hotărât intempenstiv chiar în pragul noului an să fiu ultima și prima care iese din turmă.

(Fac o paranteză. Știu deja din experiența interacțiunilor de tip story de pe Instagram că glumele mele nu sunt întotdeauna înțelese, dar asta nu înseamnă că am de gând să-mi schimb obiceiul - cu tot respectul pentru Adrian Florea, pe care l-am ascultat la ultima alergare de azi într-un episod scurt de podcast de la Vast and the Curious.)

 

De ce a fost 2022 unul din cei mai buni ani ai mei? 

1. În primul rând pentru că am fost sănătoși cu toții cei din familie, cu micile excepții de rigoare. Introduc în aceste excepții accidentarea mea la genunchiul stâng de la începutul lunii septembrie care aproape mi-a pus sub semnul exclamării participarea la maratonul de la Atena din noiembrie la care visam de cel puțin 3 ani și pentru care mă pregăteam cam tot de atât. Când ai 46 de ani ca mine și auzi în jur de boli grave și decese ale persoanelor de vârste apropiate sau ale părinților acestora, mi se pare că a fi sănătoși toți membrii familiei este deja un semn de bunăstare.

2. În al doilea rând pentru că am trăit în pace, în casa mea, cu căldură, lumină și fără sirene care să mă alerteze că urmează un bombardament. În timp ce scriu, o mulțime de pocnitori, artificii și alte improvizații zgomotoase marchează bucuria, curiozitatea sau chiar prostia oamenilor. Pe mulți dintre noi ne deranjează, nu vreau să îmi imaginez cum este să auzi sirenele în Ucraina.â

(Fac a doua paranteză. Știu că deja am pierdut o parte din potențialii cititori, și așa împuținați de glumele mele, aducând în discuție subiectul Ucraina. Dar unul dintre motivele pentru care 2022 a fost unul din cei mai buni are legătură și cu oamenii de acolo)

3. În al treilea rând pentru că am avut ocazia să lucrez într-un proiect cu un higher purpose. Proiectul s-a numit UA made in RO și a fost dedicat refugiaților ucraineni cu spirit antreprenorial care vor să-și deschidă o mică afacere în România și, ca să o citez pe una din câștigătoarele concursului de idei, “să se planteze în alt sol și să prindă rădăcini aici”. Mi-a reamintit cât de bine este să construiești mai mult decât shareholder value. La finalul etapei de tip incubator de business am plâns. 

4. În al patrulea rând pentru că am fost prima dată la un concert Coldplay. Coldplay mă însoțește la alergări și Paradise este melodia cu care am întâmpinat decada 40-50. Mi-a plăcut așa de tare încît mi-am trecut în Notes la telefon că într-o zi o să fiu Gillian - fata care a urcat pe scenă la finalul concertului și l-a acompaniat la chitară pe Chris Martin.

5. În al cincilea rând pentru că am călătorit în locuri de poveste, cu oameni de povești. Dintre toate călătoriile, cele mai frumoase două au fost la Amsterdam cu fiul meu (dar aici am ban să povestesc) și pe insula Spetses. Aici a locuit câțiva ani și a predat engleza John Fowles. Cartea sa Magicianul, pe care am recitit-o după douăzeci de ani, a fost inspirată de insulă și oamenii ei. Chiar este magică, deși automobilele nu sunt permise, plajele nu au nisip și nici nu sunt magazine cu suveniruri și colaci de înot. Pe mine m-a inspirat și m-am apucat să scriu a treia mea carte.

6. În al șaselea rând pentru că, dintre toți anii în care am fost produsul propriei mele imaginații, în acesta m-am dus cel mai departe cu ea. M-am plictisit atât de tare de ideea că aș face aceleași lucruri și aș fi aceeași persoană încă mulți ani de acum încolo, încât am căutat în cărți, podcasturi, filme, vacanțe, oameni, locuri și sport cu ce m-aș putea reconfigura astfel încât să-mi upgradez traseul. Propria imaginație mi-a dat două experiențe noi, absolut inedite, care m-au redefinit personal și profesional. Ambele sunt o dovadă pentru mine însămi că poți face și altceva la 45+ de ani pentru a nu intra în malaxorul temerii că “e prea târziu”. Și pentru că merită să încerci să te vezi și altfel, indiferent de buletin.

7. Prima experiență nouă este cea profesională și reprezintă debutul meu într-un proiect de televiziune - emisiunea de tip short KisBis de la Aleph Business și Aleph News -  fără să am nicio experiență în acest sens. Ideea îmi aparține, rafinarea ei și multele iterații sunt semnătura profesioniștilor din televiziune. La un moment dat în clasa a-XI-a m-am gândit să fac teatru sau jurnalism, deși eram elevă la un liceu de informatică și în final am terminat ASE-ul. Viața e lungă, multe roluri au loc în ea și unul îl potențează pe celălalt, supra-specializarea is so much yesterday.

8. A doua experiență este personală, autentică 100%, pentru că am muncit cu trupul, mintea și sufletul așa cum nu am făcut-o pentru nimic altceva. Pe data de 13 noiembrie 2022 am alergat maratonul de la Atena, The Authentic, traseul originar al soldatului Pheidippides de la Marathon la Atena. 42,195 km cu diferență de nivel de până la 500 de metri. Cu două luni înainte, în urma accidentării de care am pomenit, am crezut că nu voi mai putea deloc. Unul din cei doi medici ortopezi care m-a consultat mi-a spus că s-ar putea să am gonartroză. Fără să știu exact ce este, i-am replicat: 

- Imposibil, asta e boală de bătrănețe! El, de la înălțimea celor 30 și puțin de ani, nevorbitor nativ de română, mi-a răspuns:

- Domna, dumnevoastră arătați nu bine, ci forte bine, genunchi frumoși, dar vârsta buletin nu minte.*

*Bine că mi-am amintit să mă duc în ianuarie la el să îi dau cu buletinul în cap:)

 

Am alergat cinci ore și jumătate cu benzi kinesio și genunchieră și am trăit fiecare clipă la o intensitate pe care nu cred să mi-o mai poată repeta vreo experiență curând. Am scris despre asta aici - https://tinyurl.com/Maratonul-de-la-Atena. De atunci, medalia de finisher mă însoțește peste tot, am văzut că și Messi s-a inspirat de la mine și doarme cu Cupa de la Mondial:)

Mulțumesc virgulă 2022, pentru că adesea primesc Bună Raluca sau Bună, tuturor sau La mulți ani Raluca sau La mulți ani, tuturor.

Virgula asta și faptul că alergi s-ar putea să îți dea un nou start în 2023. Gata și cu glumele mele.

La mulți ani!

Articole Recente